Saturday, January 17, 2009

"Üzüntüyü Bırak Yaşamaya Bak"

Yaşamda ışık hızı yol alırken, üzüntüyü, mutluluğu derinden hissederek yaşıyoruz. Bazen öyle anlar oluyor ki, her iki duyguyu, aynı anda da yaşadığımız zamanlar olabiliyor. Onun için yaşamda, her karşılaşmanın, her hissedişin, bir nedeni ve bir de sonucu var diye düşünüyorum. Yaşama dair mesajları doğru algılayabilirsek, gözlemleyebilirsek, yaşam daha anlamlı olabiliyor. Neden mi böyle söylüyorum çünkü üç sene önce bir arkadaşımın web sayfasında Dale Carnegie'nin Üzüntüyü Bırak Yaşamaya Bak, başlıklı kitabının genel özetini okumuştum ve o dönemim içerisinde kitabın kendine ait güçlü mesajları, benim bir çok düşünceyi tekrardan düşünmemi ve analiz etmemi sağlamıştı. Zaman ışık hızı akıp giderken, Aralık 2008'de, arkadaşımla Dale Carnegie'nin kitabının içeriği hakkında sohbet ederken, arkadaşım, usulca ayağa kalkıp, kütüphanesine doğru ilerledi ve alt raflarda duran, 1962 yılında, Ahmet Halit Yaşaroğlu Kitapçılık ve Kağıtçılık Ltd.Şti. tarafından basılmış, Ömer Rıza Doğrul tarafından dilimize çevrilmiş, 7 baskı yapmış, Dale Carnegie'nin Üzüntüyü Bırak Yaşamaya Bak başlıklı kitabını bana gösterdi. İkimiz için de bu kitap çok değerliydi. Yaşamlarımızın çeşitli dönemlerinde, bize güçlü mesajlar veren başucu kitabı olmuştu, olmaya da devam ediyor...

Okuduğumuz kitaplar, bizim kimliğimizi ve yaşama bakış akışımızı yansıtır; Bu düşünceden yola çıkarak, okumak için seçtiğimiz kitapları her yönüyle ele almalı ve paylaşmayı ve analiz etmeyi bilmeliyiz.

Sizlerle bu kitabı paylaşmak istedim çünkü bu kitap, "üzüntü" konusuna yaklaşımımı bir çok açıdan tekrardan ele almamı sağladı. Üzüntü bizleri hem ruhsal hem de fiziksel anlamda derinlemesine etkileme gücüne sahip. Onun için yaşamın anlamını keyifle sürebilmemiz için sahip olduğumuz duygularla nasıl yaşayabileceğimizi öğrenmemiz gerekiyor.

İşte yaşamsal akışı farklı boyutlarla inceleyen, 288 sayfadan oluşan, Dale Carnegie'nin kitabı toplam yedi bölümden oluşuyor. Üzüntü konusunda örneklemelere dayalı anlatımı sayesinde, yaşanan üzüntü dolu anlarla nasıl başa çıkıldığını, hangi yolculuklardan geçildiğini nedenli sonuçlu bizlere sunuyor.

Bununla paralel olarak, bölümlerin sonlarında, bizlere, bölüm özetleri ve konu ile ilgili olarak kendinize uygulayabileceğiniz sorular sunuyor. Anlamlı olan, kitabı okurken, aynı zamanda elinizde kurşun kalem ve minik bir kağıtla uygulamalar yapmak, kitabın bir parçası olmanızı sağlıyor. Hepimizin de bildiği gibi insanın kendi üzerine çalışma yapması aslında hiç kolay olmadığını biliyoruz ancak unutmamamız gereken yaşamsal bir ayrıntı; insanın, kendi çıkmaz sokaklarına dair, kendi kendine sorular sorup, yapıcı çözümler üretebilmesi, geliştirmesi şiirsel bir yolculuktur.

Sonuç olarak, Epsilon Yayıncılık'tan çıkan, çevirisi Meltem Erkmen Kapucuoğlu ustadımız tarafından dilimize çevrilmiş, Dale Carnegie'nin Üzüntüyü Bırak Yaşamaya Bak isimli kitabını okumanızı tavsiye ederim.

No comments: