Sunday, June 24, 2018

Burhaniye Kuva-yi Milliye Kültür Müzesi

Ne zaman tanımadığım bir şehire gitsem, mutlaka müzesini-müzelerini ve kütüphanesini ziyaret etmek isterim. Hepimizin bildiği gibi, eski yaşanmışlıklar; bize geçmiş yıllarda insanların düşünüş, inanç, yaşayış, bakış açısı ve yetenekleri hakkında bilgi verir. Geçmişi öğrenerek bugüne dair mesajlar kazanmak bizim içsel yolculuğumuzu güçlendirir... Yaşadığın toprakların önemini hissetmek, senin tekrar nefes almanı sağlar...

Burhaniye'de Kuvayi Milliye Kültür Müzesini ziyaret ettim(k) ve sizlerle kısa bir bilgi paylaşmak istedim. Yolunuz Burhaniye'ye düşerse, mutlaka gitmenizi isterim;

"Kuva-yi Milliye Müzesi'nde, Atatürk'ün 1927'de Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde okumasının ardından 127 adet Osmanlıca harfle bastırılan Nutuk'tan, Ali Çetinkaya'nın kullandığı silahlara, Ege yöresine ait mutfak gereçlerinden, tarihi daktilolara, İngiliz Kraliçesi Elizabeth'in kullandığı altın işlemeli kahve fincanına kadar birçok materyal sergileniyor. 

Burhaniyeli genç kızların askere giden eşlerinin ve sevgililerinin dönmelerini beklerken döktükleri göz yaşlarını biriktirdikleri gözyaşı şişeleri, doldurulmuş dev caretta caretta kaplumbağası ile Lidya Kralı Krezüs'ün kardeşi Adramys'in tarihi Adramytteion kenti limanına gelişini simgeleyen gemi figürü de Burhaniye tarihini yansıtan ilk müze olma özelliğine sahip mekanda yer alıyor. 

Müzenin zemin katında, Balıkesir'de Kuva-yi Milliye'nin kurulmasına öncülük etmiş 41 kişinin aldıkları yazılı kararlar, kongrenin kararları, kişisel eşyaları, fotoğraflar ile Atatürk'ün Balıkesir'e gelişlerinde çekilmiş fotoğrafları, ikinci katta da Balıkesir'de ortaya çıkan arkeolojik ve etnografik eserler sergileniyor"

Çektiğim fotoğraflardan en kısa sürede ekleyeceğim.

No comments: