Wednesday, June 11, 2008

İda (Kaz) Dağı'nın Eteklerinde Keyif Durakları

Kaz Dağı’nda, Dünyanın ilk güzellik kraliçesi seçiminin yapıldığı mekanın, eteklerinde dolaşırken; Akçay-Edremit-Burhaniye-Ören-Ayvalık-Cunda arası yaşam akışımızdan, ufak sihirli anları sizlerle paylaşmak istiyorum;

Yöresel pazarların keşfi ile başlayıp, lezzetli yemekler yediğimiz ve çeşit çeşit peynir satın aldığımız duraklardan bahsetmek istiyorum;

Kuzey Ege Edremit Körfezi’nde, Kaz Dağı eteklerinde dolaşırken mutlaka Akçay’ın, Edremit’in, Burhaniye’nin, Ören’in ve Ayvalık’ın yöresel pazarlarına mutlaka gitmelisiniz; Akçay’ın pazarı Cumartesi, Edremit’in Çarşamba, Ören’in Cuma, Burhaniye’nin Pazartesi’dir. Öğlen olmadan pazara gitmek, her zaman idealdir. Yiyecek ve giysi pazarları belli bir düzende kurulmuştur. Mekanlar küçük ölçekli olduğu için pazarlar daracık ara sokaklara kadar taşar. Pazarlarda gezmek maksimum 1 ya da 2 saatinizi alabilir. Dinlenmek için meşe ya da çınar ağaçlarının gölgesinde kurulan çay bahçelerinde çayınızı içip, tazecik simitinizi yiyebilirsiniz.

Kaz Dağı eteklerinde, keşfettiğiniz yöresel pazarların çoğunda Radika, Turp Otu ve Börülce ile karşılaşabilirsiniz. Radika’yı, Turp Otu’nu ve Börülceyi haşlayıp, zeytinyağı, sarımsak ve limonla karıştırdıktan sonra keyifle yemeği unutmayın.

Yöresel pazarlarda, sebze ve meyve dışında, her çeşit peynir satılır ama özellikle Burhaniye’de hep bizim uğrayıp lezzetli peynirler aldığımızın yerin adresini vermeden de olmaz diye düşünüyorum; Hüseyin Gediz, Hürriyet Cad. No:6’da. Özellikle Beyaz Peyniri, Keçi Peyniri’ni, İzmir Tulumu’nu tavsiye ederim.

Öğlen ya da akşam yemeği zamanı geldiği zaman, Edremit’in Ömür Lokantası’nda köfte yemeli ve İşkembe çorbası seviyorsanız, mutlaka içmelisiniz. Yemeğin son demlerinde, tatlı yemeği seviyorsanız irmik tatlısını da tatmanızda fayda var.

Akçay'a uğrama şansınız olursa, PTT sırasında Yaban Deri Ürünleri'ne uğrayıp, deri takılara, çantalara ve sandaletlere bakmanızı tavsiye ederim.

Akçay'dan sonra yolunuz Cunda, Ayvalık’a düşerse, mutlaka Bay Nihat&Lale’de balık yemeli, Taş Kahvesi’nde Ada çayı ya da Türk Kahvesi içmeli, Karadeniz Pastanesi’nden Sakızlı Kurabiye alıp yemeli… Kalamar,karides ve ince hamurdan yapılmış pizzalar yemek isterseniz mutlaka Pizza Uno Restaurant’a gitmelisiniz. Pizza Uno Restaurant’a önceden rezervasyon yaptırmak önemli çünkü bazen yer bulamama durumunuz söz konusu olabilir.

Ayrıca, belirttiğim yol haritası çercevesinde mekanlar arasında araba ile gezmek istemezseniz, yerel dolmuşları da kullanabilir, yaşam akışının nasıl olduğunu yakından gözlemleyebilirsiniz. Hatta dolmuşlarda, bir şekilde anlık tanıştığınız kişilerle sohbet ederken, mekanlar hakkında bilmediğiniz yerleri, tatları öğrenme şansınız da olabilir.

Sonuç olarak, umarım bir gün yolunuz Kaz Dağları Etekleri’nde gezme şansınız olur ve keyif duraklarında huzurlu ve keyifli olursunuz.


Ziyaret ettiğim siteler:
URL: http://www.cundada.com/
URL: http://www.burhaniye-oren.com

No comments: