Monday, February 14, 2011

'Tarihten Günümüze Türk Aşk Şiirleri'


Bugün, Oyuncu Yıldız Kenter ve Prof. Dr. Talat Halman, 'Tarihten Günümüze Türk Aşk Şiirleri' dinletisine gittim.  Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Farabi Salonundaki sunum, 'Türk'ün Aşkı' temasıyla gerçekleşti. Bu anlamlı etkinliğe, hem organizasyonel hem de içerik olarak baktığımda; Organizasyon genel olarak başarılıydı; Ses düzeni, ışıklandırma, genel sunum akışı ve paralelinde ilerleyen müzik ve görsel sunum ahenkliydi. Ayrıca, etkinliğin merkezi bir yerde organize edilmiş olması da, katılımının yüksek olmasını sağladı. Çeşitli etkinliklerde, geniş izleyici kitlesine ev sahipliği yapan, Farabi Salonu'nun, bütün koltukları doluydu, hatta ayakta izleyenler bile oldu. Sadece, bu değerli sunum, keşke iş saatleri dışında da yapılabilseydi. O zaman belki, çalışanlar da, iş çıkışı, etkinliğe katılma şansı olurdu. Etkinlik organizasyonları ile yakından ilgilendiğim için hemen gözlemlerimi yazmak istedim.

Bu değerli etkinlik organizasyonuyla ilgili ilk izlenimlerimi paylaştıktan sonra zekice kurgulanmış bir sunumun içerik, plan akışına bir göz atalım;
"Devlet Sanatçısı Yıldız Kenter ve Prof. Talat Sait Halman’dan Şiirlerle, Resimlerle, Şarkılarla Türk’ün Aşkı Altıncı yüzyıldan günümüze, romantik, mistik, lirik ve satirik aşk şiirleri Orta Asya, Eski Anadolu Uygarlıkları (Sümerceden tarihin en eski aşk şiiri / değişik dönemlerde sevgi kültürü), Mevlana, Yunus Emre, Dede Korkut, Divan Şairleri (Fuzuli, Nedim, Şeyh Galib, Muhibbi-Kanuni Sultan Süleyman, Leyla Hanım, Enderunlu Fazıl), Halk şairleri (Karacaoğlan, Garip Hasan), türküler, Yahya Kemal, Nazım Hikmet, Ahmet Haşim, Orhan Veli Kanık, Cemal Süreyya, Oktay Rıfat, Melih Cevdet Anday, Cahit Külebi, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Behçet Necatigil, İlhan Berk, Fazıl Hüsnü Dağlarca, Attilla İlhan, Gülten Akın ve başkaları.. Programda Tijen Ergönen ve saz arkadaşları Yunus’tan “Aşkın Aldı Benden Beni”, Fuzuli’den “Aşık Oldur Kim Kılar Canın Feda Cananına”, Nef-i’den “Esti Nesim-i Nevbahar”, Nedim’den “Erdi Bahar”, “Üsküdar’a Gider İken”, Karacaoğlan’dan “Elif”, “Tin Tin Tini Mini Hanım” adlı şarkı ve türkülerle programa katıldı."

Keşke benzer sunumlar daha çok gerçekleşse ve bizler daha çok farkına varsak....



No comments: